Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

 

Είναι προφανές ότι «παρατείνεται η διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Απαιτεί περισσότερα απ' όσα απεδέχθη η κυβέρνηση, με το e-mail που εστάλη στις Βρυξέλλες, τα ξημερώματα της Κυριακής. Επιμένουν σε μια γραμμή του τύπου «ή όλα ή τίποτα»! Είναι χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη η ακύρωση της έλευσης στην Αθήνα την τελευταία στιγμή των επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, προκειμένου να μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Για πολλούς η στάση των δανειστών και η πίεση που ασκούν στην Αθήνα είναι ανεξήγητες και παράλογες ύστερα από τόσα μέτρα, θυσίες και δημοσιονομικές προσαρμογές. Μέσα από αυτή την οπτική, έχουν αναπτυχθεί διάφορες «θεωρίες» με «συνωμοσιολογικά χαρακτηριστικά». Αναφέρουμε μερικές: Λόγου χάρη ότι οι δανειστές θέλουν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τη διαπραγμάτευση για να την κάνουν με την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή τον... ΣΥΡΙΖΑ!

Μια άλλη εκδοχή θέλει τους δανειστές να επιθυμούν να «τιμωρήσουν» τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για την πρόωρη εξαγγελία «περί τέλους των Μνημονίων» κ.λπ. Και μια τρίτη ότι με τη «σκληρή στάση» οι δανειστές θέλουν μέσω Ελλάδος να στείλουν ένα μήνυμα στη Γαλλία και την Ιταλία, μέχρι τους Podemos στην Ισπανία, στον Μπέπε Γκρίλο, στη Λεπέν, στους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές κ.λπ.

Φοβούμαι ότι η... ανομολόγητη αλήθεια είναι άλλη: Οι δανειστές δεν πιστεύουν ότι τα «πρωτογενή πλεονάσματα» είναι βιώσιμα, εάν δεν συνεχιστούν η υπερφορολόγηση και η δημοσιονομική προσαρμογή. Θεωρούν ότι η «επένδυση» στη δυναμική της ανάπτυξης είναι ακόμα πρόωρη. Οσο για την αντιμετώπιση του χρέους, δεν είναι ακόμα έτοιμοι για λύσεις...

Επίσης, μετά μια «μνημονιακή πενταετία» δεν επετεύχθη ένας «συνολικός μετασχηματισμός» στη χώρα μας που να της δίνει την αναγκαία «αυτοδυναμία» που χρειάζεται. Απέτυχαν χωρίς να το ομολογούν. Εξ ου και επιλέγουν την παραμονή της Ελλάδας σε ένα «ευέλικτο», μνημονιακού χαρακτήρα «πλαίσιο δεσμεύσεων» μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Φαύλος κύκλος. Αυτό, πάντως, εξηγεί το σκληρό «μπρα ντε φερ» Αθήνας και τρόικας, που συνεχίζεται...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου