Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΛΥΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

 

Τον Μάρτιο του 2013 ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ σχημάτισε κυβέρνηση σχηματισμού με τα κεντρώα κόμματα. Σήμερα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι απολύει τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης του και ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο, προκαλώντας πρόωρες γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι υπουργοί Γιερ Λαπίντ και Τζίπι Λίβνι "επιτέθηκαν σκληρά" τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση συνασπισμού. "Δεν θα ανεχθώ πλέον εσωτερική αντιπολίτευση", υπογραμμίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του. Όπως δήλωσε ο Νετανιάχου, θέλει νέες εκλογές ώστε να "λάβει σαφή εντολή από τον λαό για να κυβερνήσει τη χώρα".

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τόσο το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα «Γιες Ατίντ» (σ.σ. «Υπάρχει Μέλλον») όσο και το κεντροαριστερό «Χατνούα» (σ.σ. «Το Κίνημα») που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού αντιτίθενται στο δεξιό «Λικούντ» του Νετανιάχου, το οποίο προωθεί την ενίσχυση του εθνικού εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους.

Η Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) θα ξεκινήσει να εξετάζει σήμερα Τετάρτη ένα νομοσχέδιο για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Η διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ην ίδια ημέρα ή τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο. Οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να προκηρυχθούν για τις αρχές του 2015.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου