Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

Τεράστιο ενδιαφέρον από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.Η ιστορική επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο το Σάββατο 16 Απριλίου έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από 200 δημοσιογράφους Διεθνών πρακτορείων.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η γεμάτη νοήματα παρουσία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στρέφει την προσοχή της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμη προς το προσφυγικό δράμα, ενώ αναδεικνύει τη θέση του νησιού της Λέσβου, των ελληνικών ακριτικών γραμμών και μαζί της Ελλάδας στο «τόξο» της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού η επίσκεψη του Ποντίφικα γίνεται «σε απάντηση των προσκλήσεων της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο Ποντίφικας έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θύματα του προσφυγικού δράματος και στο παρελθόν. Μόλις πέρσι  επισκέφτηκε την Λαμπεντούζα, το μικρό Ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, στο οποίο επανειλημμένα βρήκαν το θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές της Αφρικής, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας ΦεντερίκοΛομπάρντι, αντιστοίχησε τα δύο μαρτυρικά νησιά λέγοντας πως: «Όπως είχε μεταβεί και στο νησί της Λαμπεντούζα, πάει και στη Λέσβο, τώρα που υφίσταται αυτή η δύσκολη κατάσταση, μια μεγάλη δοκιμασία στο μέτωπο του Αιγαίου», η οποία«απαιτεί αλληλεγγύη και αίσθηση ευθύνης από όλη την κοινότητα των πιστών».

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου
Στο μήνυμα του, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει πως μεταβαίνει στην Μυτιλήνη για να δείξει την Αλληλεγγύη του τόσο στους πρόσφυγες όσος και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

 «Θα μεταβώ στη Μυτιλήνη, για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό. «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Μυτιλήνης, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Μυτιλήνης και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε.

Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ο ποντίφικας.

 Η σχέση συνεργασίας των δύο Ιεραρχών
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο 266ος  Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διατηρούν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών από το 2014, όταν και υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη οκτώ σημείων στα Ιεροσόλυμα αναδεικνύοντας την ανάγκη διαλόγου και συμπόρευσης μεταξύ των Εκκλησιών.  

Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Στην ανακοίνωση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Μυτιλήνη σαν «Ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου: 

« κίνησις καί πρωτοβουλία ατη τν Θρησκευτικν γετν θά πιστηρίξ καί νισχύσ τάς χιλιάδας τν δοκιμαζομένων προσφύγων καί θά μπνεύσ τήν νάληψιν καταλλήλων πρωτοβουλιν διά τήν προστασίαν τν μπεριστάτων Χριστιανικν Κοινοτήτων καί τήν ρθήν ντιμετώπισιν το μείζονος προσφυγικο θέματος

Η στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον περασμένο μήνα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, είχε αποστείλει επιστολές σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν ότι εάν μια τόσο δραματική κρίση, όπως το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, δεν σταθεί ικανή να άρει τις προαιώνιες δογματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, τότε δεν έχει νόημα κανένας λόγος περί αγάπης, στοιχείο που αποτελεί τον ουσιώδη πυρήνα του Χριστιανισμού.

«Η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση», εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. 

Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται.

«Αγιώτατε, 
Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης.

Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες. Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και θέτει κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του.

Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους. 

Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική. 

Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε, την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου.» 

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν κυβερνητικοί Κύκλοι χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Πάπα σαν εξαιρετικής σημασίας.  Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι δύο Ιεράρχες «με την κίνησή τους αυτή επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αναγνώρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα".
  
"Οι πνευματικοί ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με επανειλημμένες τους δηλώσεις και κηρύγματα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και έχουν καταφερθεί εναντίον των ξενοφοβικών και απάνθρωπων πολιτικών των κλειστών συνόρων". 

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι "κατά το πρόσφατο πασχαλινό του μήνυμα, μάλιστα, ο Ποντίφικας καταδίκασε αυτούς που αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς βεβαίως και την τρομοκρατία, ενώ ευχήθηκε δρόμους ελπίδας για τη Συρία και τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους της."

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων : Μήνυμα προς Τουρκία
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σημειώνει με νόημα πως η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «προειδοποίησε την Ε.Ε πώς η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία αναλογεί του προσφυγικού με την Ε.Ε., αν η τελευταία δεν εκπληρώσει την υποχρέωση που της αναλογεί», δηλαδή την καταβολή οικονομική βοήθειας για την Τουρκία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τον τελευταίο καιρό, καθώς ο Ποντίφικας έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία. Η επίσκεψη του Πάπα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία για τη στάση της στο προσφυγικό Ζήτημα.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σήμερα η Χουριέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Πάπα Φραγκίσκο να μην επαναλάβει το «λάθος» του χαρακτηρισμού των μαζικών δολοφονιών των Αρμένιων σαν γενοκτονία., ενώ ο ίδιος «δεν θα επιτρέψει διάφορα γεγονότα να χρησιμοποιηθούν σαν προπαγάνδα εναντίον της χώρας και του έθνους».

Εuronews: HΛέσβος επί ποδός
Σύμφωνα με το Εuronews, oι προετοιμασίες στη Λέσβο είναι πυρετώδεις για την υποδοχή των τριών θρησκευτικών ηγετών, αναφορικά με την καθαριότητα της περιοχής, αλλά κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια του Πάπα.

Σημειώνεται ότι ο Ποντίφικας θα μεταβεί στη Λέσβο το πρωί του Σαββάτου (η άφιξή του στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» αναμένεται περί τις 10:30) με συνοδεία 25 αξιωματούχων και 53 δημοσιογράφων διαπιστευμένων στην Αγία Έδρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα. Ο τελευταίος Ποντίφικας που επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Β’ το 2000 επί Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Χριστόδουλου.

CNN: Ευκαιρία για προσέγγιση των δύο Εκκλησιών
Σύμφωνα με το CNN η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και η συνύπαρξη του έστω και για λίγες ώρες με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Μυτιλήνη, καλλιεργεί σε πολλούς την ελπίδα ότι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για να βρουν κοινή συνισταμένη οι δύο εκκλησίες.

Σημειώνεται πως η ΔΙΣ αποφάνθηκε υπέρ της επίσκεψης του Ποντίφικα καθώς στην επιστολή του ανέφερε ότι  έχει στόχο «την ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Όπου πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, το Σαββάτο 16 Απριλίου.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο θα βρεθούν στο νησί, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό, επέλεξαν δε τη Λέσβο ως το παγκόσμιο πλέον σήμα κατατεθέν της προσφυγικής κρίσης αλλά και της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από αύριο 15 Απριλίου με την άφιξη το πρωί του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και τον Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο, ο Μακαριώτατος θα κινηθεί προς την Καλλονή.

Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή» ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου.

Από την Καλλονή, ο Αρχιεπίσκοπος θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Στις 8 περίπου το βράδυ προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο του δεύτερου.

Περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εν τω μεταξύ θα έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας.

Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το χοτ σποτ θα συνυπογράφψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο χοτ σποτ, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. 

Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου - Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο. 

Τομέας Ενημέρωσης Κ.Α &Α
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου