Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΑΣΑΝΤ

 

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία από την έναρξη του πολέμου το 2011, η οποία καταγγέλλεται ως "παράνομη" από την αντιπολίτευση και τις δυτικές χώρες.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν 12 ώρες αργότερα, εκτός αν η εκλογική επιτροπή αποφασίσει παράταση της διαδικασίας "λόγω προσέλευσης" των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα στη Γενεύη, γίνεται άλλη μία - μάταιη μάλλον - προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης και τερματισμού του πολέμου. 

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξανάρχισαν αλλά το χάσμα παραμένει τεράστιο μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης όσον αφορά το θέμα της πολιτικής μετάβασης: η αντιπολίτευση ζητεί τη συγκρότηση ενός εκτελεστικού οργάνου που θα έχει όλες τις εξουσίες, αλλά από το οποίο θα εξαιρείται ο Ασαντ. Το καθεστώς ζητεί διευρυμένη κυβέρνηση στα μέλη της αντιπολίτευσης η οποία να τελεί υπό την προεδρία του 'Ασαντ.

Εν τω μεταξύ, η εκεχειρία επί του πεδίου- που είχε συμφωνηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έπειτα από πρωτοβουλία των Ρώσων και των Αμερικανών - δείχνει όλο και πιο εύθραυστη, καθώς το καθεστώς, οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες ετοιμάζονται για μια καθοριστική μάχη στην επαρχία του Χαλεπίου.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν έκανε λόγο για "αξιοσημείωτη επιδείνωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως στην επαρχία του Χαλεπίου, σε σχέση με τον Μάρτιο".

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου