Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗ ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

 

Μπορεί το διαδίκτυο και οι εφημερίδες να έχουν πλημμυρίσει από τα ρεπορτάζ για το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει αμέσως μετά το Συνέδριο σε ανασχηματισμό, ακόμα και τη 17η Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας, ωστόσο η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη από ότι περιγράφεται.

Ο ανασχηματισμός – και μάλιστα δομικός βρίσκεται στα πλάνα του πρωθυπουργού. Για αυτό δεν χωρά αμφιβολία, δεδομένου ότι είναι γνωστά πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένα πόστα του κυβερνητικού σχήματος.

Με την Ηρώδου Αττικού να υπόκειται την φθορά της κυβερνησιμότητας από την εφαρμογή της δύσκολης συμφωνίας του 2015 και συγχρόνως να βάλλεται πανταχόθεν για την μέχρι τέλους επιμονή στην πρωτοβουλία εξυγίανσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και τη διαδικασία να προχωρά παρά τον πρωτοφανή πόλεμο, μία αναδόμηση του κυβερνητικού προφίλ θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνύσει σε ανύποπτο χρόνο σε συνεργάτες του πως δεν προτίθεται να «κάψει» το χαρτί του ανασχηματισμού με κάποια σπασμωδική κίνηση, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να μεταφραστεί από την αντιπολίτευση ως ένδειξη ηττοπάθειας.

Αντιθέτως, σε άλλη κατ’ ιδίαν συνομιλία του ο πρωθυπουργός είχε τονίσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες μετά – και όχι αμέσως μετά – την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, προκειμένου να έχει όλα τα νέα δεδομένα και τους συσχετισμούς ξεκάθαρους στο μπλοκάκι του.

Τα δεδομένα τα οποία έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο μυαλό του και από τα οποία θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις του για τη χρονική συγκυρία του δομικού ανασχηματισμού δεν περίορίζονται ωστόσο στο Συνέδριο.

Μία πρωτοβουλία για ανασχηματισμό μεσούσης της αξιολόγησης χαμηλώνει τον πήχυ του πρωθυπουργού, καθώς πολλά από τα χαρτοφυλάκια που ίσως να έμπαιναν στο κυβερνητικό παζλ βρίσκονται de facto εκτός πλάνων, αφού οι υπουργοί τους μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και δεν μπορούν να αλλάξουν.

Την ίδια ώρα η σαφής εντολή στους υπουργούς για κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης και η αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θέτει εν δυνάμει τις προϋποθέσεις για μία ριζική ανανέωση του κυβερνητικού προφίλ την επομένη της αξιολόγησης.

Έτσι, ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να προσδώσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα νέα πνοή και τα χαρακτηριστικά αλλαγής σελίδας και στροφής από μία κυβέρνηση υλοποίησης της δύσκολης συμφωνίας σε μία κυβέρνηση με κεντρικό ζητούμενο την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να σηματοδοτήσει και το επιχειρούμενο άνοιγμα στην κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς με ανάλογες προσθήκες.

Πέραν αυτού η χρονική συγκυρία θα μπορεί να συμπέσει και με τις «θετικές ειδήσεις μέχρι το τέλος του έτους», για τις οποίες είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία με βουλευτές του στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου προ εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι η απομείωση του χρέους, η οποία στόχος είναι να γίνει σε πρώτο βραχυπρόθεσμο στάδιο μέχρι το τέλος του έτους, σκοντάφτει μέχρι στιγμής στη μετωπική σύγκρουση Ουάσιγκτον με Βερολίνο. 

Από μόνο του το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης και πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, κάτι το οποίο θα αποτελεί έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αναστροφή του κλίματος στην κοινωνική βάση.

Η έκβασή του και οι ισορροπίες δυνάμεων θα συνυπολογιστούν με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και σύντομα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές…


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου